Sunteți aici: » Știri » CJ Covasna îşi reafirmă sprijinul pentru Minority SafePack

CJ Covasna îşi reafirmă sprijinul pentru Minority SafePack

Miercuri, 24 martie 2021

Miercuri, 24 martie, Consiliul Județean Covasna s-a întrunit online şi, la inițiativa președintelui Tamás Sándor, a adoptat o Declarație privind sprijinul pentru protecția minorităților naționale din Europa. Consiliul Județean Covasna este prima autoritate publică din România care a adoptat o Declarație, prin care îşi reafirmă sprijinul pentru Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack.

 

Inițiativa Cetățenească Minority SafePack – elaborată de UDMR și partenerii săi europeni, semnată de 1,3 milioane de cetățeni europeni – a fost respinsă de Comisia Europeană. Nu putem să acceptăm că Uniunea Europeană refuză permanent să adopte o poziție fermă privind asigurarea drepturilor minorităților naționale. Tocmai de aceea, am propus această Declarație politică, asumată de Consiliul Județean Covasna, prin care solicităm Comisiei Europene să își revizuiască decizia anterioară și să reintroducă pe agenda de lucru propunerile formulate în Minority SafePack. Solicităm Parlamentului European și Comitetului Regiunilor să repună pe ordinea de zi problema protecției minorităților europene și să insiste asupra acestui subiect în cadrul lucrărilor Comisiei Europene” – a precizat președintele Tamás Sándor.

După dezbaterea propunerii, consilierii județeni au adoptat Declarația, cu 25 de voturi pentru și 5 voturi împotrivă.

Respingerea inițiativei Minority SafePack a provocat o serie de reafirmări a susținerii Minority SafePack, primii susţinători fiind guvernele provinciei Frizia din Olanda și Insulele Åland, după care Parlamentul din Tirolul de Sud a adoptat o rezoluție, care exprimă hotărârea de a continua să sprijine Inițiativa europeană pentru protecția minorităților. Cu o săptămână mai devreme, o declarație politică comună a fost semnată de președinții consiliilor județene din Harghita, Covasna și Mureș, precum și de primarii orașelor din cele trei județe.

Noutăți