Sunteți aici: » Știri » Cooperare transfrontalieră

Cooperare transfrontalieră

Joi, 15 noiembrie 2012

Responsabil cu programul de cooperare Ţinutul Secuiesc–Braşov a fost desemnat Markó Attila, candidat UDMR pentru Camera deputaţilor în colegiul Sfântu Gheorghe – a anunţat Tamás Sándor astăzi, la Braşov.

Responsabil cu programul de cooperare Ţinutul Secuiesc–Braşov a fost desemnat Markó Attila, candidat UDMR pentru Camera deputaţilor în colegiul Sfântu Gheorghe – a anunţat Tamás Sándor astăzi, la Braşov.

Ca urmare a deciziei luate în cadrul Congresului al X-lea al Uniunii Democratice Maghiare din România, ziua de 15 noiembrie – ziua de naştere a principelui Bethlen Gábor – a fost declarată „Ziua Diasporei Maghiare”. În viitor, Uniunea va acorda o atenţie mai mare maghiarilor din diasporă, organizând, anual, în fiecare zi de 15 noiembrie, evenimente, prelegeri, conferinţe, programe de construire a comunităţii.

Joi, 15 noiembrie, a avut loc la Braşov cea de a II-a ediţie a Conferinţei Ziua Diasporei Maghiare. Dimineaţa, evenimentul a început cu dezvelirea plăcii memoriale la casa natală din strada Lungă a poetului Áprily Lajos, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la naşterea poetului. La conferinţa care a început de la ora 11, au rostit discursuri Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii, Kovács Attila, preşedintele UDMR Braşov, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, precum şi Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

În discursul pe care l-a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a relatat, în primul rând, despre succesele programului pentru diasporă din ultimii trei ani. El a precizat că, în cadrul programului pentru diasporă, Consiliul Judeţean Covasna a încheiat, în primul an, un contract de parteneriat cu comunităţile maghiare din judeţul Hunedoara, mai apoi cu cele din judeţul Alba şi Sibiu. În 2010, în judeţul Hunedoara au avut loc 77 diferite evenimente culturale la care au participat aproximativ 5000 de maghiari. Un an mai târziu, în judeţul Alba s-au organizat 11 evenimente, iar în judeţul Sibiu au avut loc 12 evenimente. În cursul acestui an, pentru comunităţile din diasporă au fost organizate cu sprijinul Consiliul Judeţean Covasna 50 de programe. Liderul administraţiei judeţene a făcut un nou angajament pentru viitor, anunţând că vor să stabilească relaţii de cooperare „transfrontaliere” cu comunitatea maghiară din judeţul Braşov. Responsabil cu relaţia Ţinutul Secuiesc–Braşov a fost desemnat Markó Attila, candidat UDMR pentru Camera deputaţilor în colegiul Sfântu Gheorghe.
 

Noutăți