Sunteți aici: » Știri » Expoziţie de fotografie la Békéscsaba

Expoziţie de fotografie la Békéscsaba

Vineri, 17 iulie 2015

Vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Imagini magice, Ţinutul Secuiesc” a avut loc în data de 7 august, în sala de expoziţii a Bibliotecii Judeţene din Békéscsaba. La realizarea evenimentului care a fost organizat pe marginea relaţiilor de înfrăţire, au colaborat: Consiliul Judeţean Covasna, Autoguvernarea Judeţului Békés, Camera Club Siculorum, precum şi Grupul de creaţie KépVidék.

 

Vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Imagini magice, Ţinutul Secuiesc” a avut loc în data de 7 august, în sala de expoziţii a Bibliotecii Judeţene din Békéscsaba. La realizarea evenimentului care a fost organizat pe marginea relaţiilor de înfrăţire, au colaborat: Consiliul Judeţean Covasna, Autoguvernarea Judeţului Békés, Camera Club Siculorum, precum şi Grupul de creaţie KépVidék. În cadrul expoziţiei itinerante 40 de artişti fotografi din regiune au prezentat Ţinutul Secuiesc prin 74 de fotografii.

Artiştii fotografi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi-au asumat sarcina de a face fotografii în diferite puncte ale Transilvaniei. Oamenii acestor locuri au fost fotografiaţi în timp ce lucrau, dar s-au făcut fotografii şi despre minunile naturii. Artiştii au imortalizat şi câteva momente specifice, ca: bărbaţi îmbrăcaţi în costume populare secuieşti, pădurea de brazi acoperită de zăpadă, sania trasă de cai, un husar stând semeţ în şa, precum şi tablouri vivante care oferă o experienţă vizuală specifică regiunii.

Expoziţia a fost deschisă de Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care, în cuvântul său, a subliniat că: „La noi există încă acele valori care dispar treptat într-o lume în curs de globalizare şi care, din punct de vedere al culturii maghiare, îi conferă Ţinutului Secuiesc o importanţă majoră”. El a adăugat că Ţinutul Secuiesc este un loc unde se poate bea apă din izvoare, unde produsele cu specific local, tradiţionale pot fi achiziţionate încă. „Fotografiile din această expoziţie prezintă valori de care cei de acasă sunt mândri. Chiar dacă aceste valori, nu le-am putut aduce faptic cu noi, consider că, realizând această expoziţie, le-am trecut peste graniţa geografică ce ne desparte” – a spus Tamás Sándor.

La deschiderea evenimentului care oferă oportunitatea şi pentru realizarea Arhivei de fotografii al Ţinutului Secuiesc, Farkas Zoltán, preşedintele Autoguvernării judeţului Békés a vorbit despre importanţa bunei relaţii şi a cooperării dintre cele două regiuni.

Preşedintele Autoguvernării judeţului Békés a primit drept cadou din partea lui Tamás Sándor, o carte de poveşti, intitulată „Testvérek Európában” („Fraţi în Europa”), accentuând şi prin aceasta că, limba maghiară şi poveştile sunt rădăcini care ne leagă.

Noutăți