Sunteți aici: » Știri » Încă 14 contracte semnate - Programul de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna a intrat în linie dreaptă

Încă 14 contracte semnate - Programul de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna a intrat în linie dreaptă

Luni, 5 martie 2018

Ministrul dezvoltării Paul Stănescu, aflat sâmbătă la inaugurarea patinoarului din Tg. Secuiesc, a semnat 14 contracte de finanțare cu șapte primari covăsneni. Contractele se înscriu în Programul Național de Dezvoltare Locală. Valoarea contractelor semnate din Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Dalnic, Hăghig, Bățanii Mari, Sita Buzăului, Ozun depășește 50 milioane de lei.

Ministrul dezvoltării Paul Stănescu, aflat sâmbătă la inaugurarea patinoarului din Tg. Secuiesc, a semnat 14 contracte de finanțare cu șapte primari covăsneni. Contractele se înscriu în Programul Național de Dezvoltare Locală. Valoarea contractelor semnate din Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Dalnic, Hăghig, Bățanii Mari, Sita Buzăului, Ozun depășește 50 milioane de lei.

Banii vor fi acordați prin PNDL, Sfântu Gheorghe va primi pentru modernizarea a 3 străzi, Întorsura Buzăului pentru eficientizarea iluminatului public. În comuna Dalnic va fi construită o grădiniță nouă, în Hăghig se va reabilita dispensarul medical, în Bățanii Mari se vor moderniza străzi și drumuri locale, în Ozun se va moderniza școala din Bicfalău și vor mai fi primite fonduri pentru asfaltarea drumurilor locale. Comuna Sita Buzăului a semnat cinci contracte de finanțare prin care se vor reabilita și moderniza cele două școli din localitate, va fi extinsă rețeaua de canalizare, se vor moderniza drumuri de interes local și se va eficientiza iluminatul public.

Unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Covasna au obţinut finanţare în valoare de 437 milioane lei (cca. 94 milioane de euro) pentru proiectele depuse spre finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), program lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Principalele activităţi cuprinse în aceste proiecte se referă la construirea unor noi reţele de apă potabilă şi canalizare, construirea de drumuri judeţene, construirea de școli şi grădinițe, precum şi modernizarea şi reabilitarea unor primării şi cabinete medicale. Această sumă este compusă din: 45 de milioane lei (10 milioane de euro) pentru reabilitarea totală a drumului judeţean Boroşneu Mare–Valea Mare–Întorsura Buzăului, plus 392 milioane lei (84 milioane de euro), bani obţinuţi în cadrul programului PNDL2.

Programul de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna va continua cu un nou avânt în cadrul Strategiei de dezvoltare a judeţului Covasna, Planul Potsa József, pentru că dorim să venim în sprijinul dezvoltării economice a localităţilor, prin crearea unui sistem de relaţii rural-urban responsabil şi echilibrat. Planul cuprinde ciclul de finanţare 2016–2020 și este cea mai amplă strategie de dezvoltare din istoria județului Covasna. Planul a demarat cu 105 de proiecte câștigătoare în valoare de peste 94 milioane de euro” – a punctat  Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, subliniind că fondurile guvernamentale se vor mai completa și cu alte fonduri – locale sau europene, având în vedere că PNDL este doar unul dintre pilonii Programului de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna. În acest sens se poate spune că în județul Covasna până în anul 2020 se vor investi în infrastructură peste 250 milioane de euro.

Autorităţile locale au primit aproape integral finanţarea solicitată prin PNDL, drept urmare, un rol important l-au avut lucrările pregătitoare pentru care aparatul de specialitate din cadrul CJ Covasna a oferit tot suportul.

Programul de Modernizare a Localităţilor din judeţul Covasna are ca obiectiv consolidarea spaţiului rural, dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor din mediul rural, dar şi protejarea patrimoniului cultural din zona rurală. Rezultatul direct al acestui program constă în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, a oportunităţilor de a obţine venituri şi a creșterii calităţii vieţii din aşezările rurale.

 

Noutăți