Sunteți aici: » Știri » Începe construirea școlii din Comandău

Începe construirea școlii din Comandău

Sâmbătă, 14 septembrie 2019

Consiliul Județean Covasna a emis autorizația de construire pentru Școala Gimnazială „Horn Dávid” Comandău, care a fost mistuită de flăcări. Lucrările de construire a clădirii fără etaj, dezvoltată pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați vor fi demarate pe data de 30 septembrie, de către executant, firma Baumeister.

Consiliul Județean Covasna a emis autorizația de construire pentru Școala Gimnazială „Horn Dávid” Comandău, care a fost mistuită de flăcări. Lucrările de construire a clădirii fără etaj, dezvoltată pe o suprafață de peste o mie de metri pătrați vor fi demarate pe data de 30 septembrie, de către executant, firma Baumeister.

Clădirea școlii din Comandău a ars pe data de 9 ianuarie 2017, autoritățile locale construiesc noua instituție de învățământ printr-un proiect câștigător al Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Valoarea totală a proiectului este de 4,2 milioane lei, din care contribuția proprie este în cuantum de 391 mii lei. Investiția cuprinde execuția completă, atât construcția, cât și dotarea școlii.

Opra-Béni János, viceprimarul localității, a povestit că contractul de execuție a fost semnat anterior, însă demararea lucrărilor urmează să aibă loc la sfârșitul lunii. Autoritățile locale speră că construcția școlii va fi finalizată în termen de doi ani, în loc de termenul de patru ani, prevăzut în contractul de finanțare și că elevii vor putea învăța în noile săli de clasă cât mai curând posibil. În noua școală vor fi amenajate: opt săli de clasă, două săli pentru preșcolari, două săli pentru profesori, o sală de conferințe cu 160 de locuri, o bibliotecă și grupuri sanitare. Acum doi ani, nu doar o parte a clădirii școlii a fost mistuită de flăcări, ci au ars două laboratoare de informatică, un depozit unde au fost depozitate echipamentele sportive, biblioteca cu nouă mii de volume, precum și arhiva.

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, a spus: „«Prietenul la nevoie se cunoaște!» – spune proverbul. În cazul școlii de la Comandău putem observa o adevărată solidarizare comunitară. Antreprenori, persoane fizice, biserici, localități și județe înfrățite din străinătate au venit în ajutorul comunității afectate. La alocarea bugetului pentru comune, Consiliul Județean Covasna a ținut cont de situația neașteptată a localnicilor din Comandău și, în plus, am acordat asistență profesională în rezolvarea tuturor problemelor administrative, deoarece vedem cât de greu este să faci pași înainte în această țară, din pricina labirintului birocratic.”

În prezent,  elevii școlii din Comandău învață în condiții grele. În vechea clădire a instituției de învățământ învață în total 18 preșcolari și 64 elevi din clasele I-VIII. „Sunt puține săli care au rămas intacte și care se pot folosi după incendiu, motiv pentru care predarea se desfășoară în săli de clasă provizorii. Și copiii așteaptă cu nerăbdare noua școală. În același timp, școala a primit în ultima perioadă multe donații în natură, pentru care mulțumim din toată inima, dar și pentru sprijinele financiare!” – a afirmat Opra-Béni Béla, directorul Școlii Gimnaziale „Horn Dávid” din Comandău.

Noutăți