Sunteți aici: » Știri » La Parada cârnaţilor s-au înscris nouăzeci de echipe

La Parada cârnaţilor s-au înscris nouăzeci de echipe

Joi, 26 octombrie 2017

La concursul de preparat cârnaţi şi produse care au la bază varza, ce va avea loc la sfârşitul săptămânii, s-au înscris 90 de echipe. Vor intra în competiţie echipe ale unor ONG-uri, echipe ale autorităţilor locale din judeţ, reprezentanţi ai unor județe din Ungaria, asociaţii vânătoreşti, cercuri de prieteni, dar şi echipe ale unor instituţii şi partide politice. Invitatul evenimentului va fi Daniel Buzdugan, cunoscutul om de radio şi televiziune

La concursul de preparat cârnaţi şi produse care au la bază varza, ce va avea loc la sfârşitul săptămânii, s-au înscris 90 de echipe. Vor intra în competiţie echipe ale unor ONG-uri, echipe ale autorităţilor locale din judeţ, reprezentanţi ai unor județe din Ungaria, asociaţii vânătoreşti, cercuri de prieteni, dar şi echipe ale unor instituţii şi partide politice. Invitatul evenimentului va fi Daniel Buzdugan, cunoscutul om de radio şi televiziune.

Consiliul Judeţean (CJ) Covasna, Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna, Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) şi partenerii vor organiza, în perioada 27-29 octombrie 2017, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi Festivalul verzei.

Vajda Lajos, directorul executiv al ASIMCOV, a subliniat faptul că cele 90 de echipe înscrise în concurs demonstrează că Parada cârnaţilor are locul ei pe harta gastro-turistică a judeţului. Acesta a declarat: „În acest an, ca şi în ultimii 14 ani, căutăm să promovăm valorile locale şi sperăm că şi acest sfârşit de săptămână va fi o adevărată sărbătoare comunitară.”

Grüman Róbert, vicepreşedintele CJ Covasna, a afirmat: „Scopul nostru este acela să atragem cât mai mulţi turişti în judeţul Covasna, dar să le oferim şi localnicilor o posibilitate de a petrece tipul liber în mod folositor și plăcut. Pe lângă concursuri, vizitatorii şi turiştii sunt aşteptaţi la un adevărat street food festival secuiesc, deoarece se vor găsi diverse specialităţi secuieşti, cum ar fi: cârnaţi, sarmale, hot-dog secuiesc, ciolan sau tocăniţă din carne de vânat.”

Preparatele pregătite de echipele înscrise la concurs vor fi evaluate de către un juriu de specialitate. Preşedintele juriului, Tóth Endre, maestru bucătar din Ungaria, a făcut parte din juriu la mai multe ediţii a Paradei cârnaţilor. Potrivit afirmaţiilor sale, evenimentul din Sfântu Gheorghe, fratele mai mic a Festivalului cârnaţilor din Békéscsaba, a devenit o reuniune profesională importantă. Aici se întâlnesc oameni care iubesc arta gătitului, unii dintre ei sunt bucătari profesionişti. Este foarte important să se întâlnească, să discute, pentru că în acest mod s-a format şi ospitalitatea tradiţională, astfel au fost concepute reţetele de neuitat, mâncărurile gătite.

Membri onorifici ai juriului sunt Vajda Lajos, directorul executiv al ASIMCOV și Kovács István, președintele Asociației Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe (SVESZ), care încă de la început şi-au asumat un rol esenţial în organizarea Paradei cârnaţilor din Sfântu Gheorghe. Juriul este completat de Ádám Előd, specialist internaţional în vinuri, născut la Sfântu Gheorghe, care vine în sprijinul juriului cu experienţele sale dobândite în străinătate; Horváth Imre, referent comunicare în cadrul Serviciului Comunicare şi Marketing / Departamentului Hungarikum / Ministerul Agriculturii din Ungaria; Mădălina Santa experimental chef, food stylist, Ștefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, precum şi Sikó Barabási Sándor, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Noutăți