Sunteți aici: » Știri » Serviciul Public Salvamont în acţiune

Serviciul Public Salvamont în acţiune

Sâmbătă, 4 noiembrie 2017

Şi-a început activitatea Serviciul Public Salvamont, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. În data de 3 noiembrie echipa şi-a îndeplinit misiunea de salvare cu succes

Şi-a început activitatea Serviciul Public Salvamont, aflat în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. În data de 3 noiembrie echipa şi-a îndeplinit misiunea de salvare cu succes.

Vineri, un bărbat de 33 de ani a cerut ajutor, apelând numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112. Acesta s-a rătăcit în timp ce culegea ciuperci în zona Barcani, la Zăbrătău. Echipa mixtă formată din jandarmi, pompieri și salvamontiști s-a deplasat rapid la faţa locului şi a reuşit să-l găsească după 4 ore de căutări.

Bărbatul a fost în contact permanent prin telefon cu echipele de salvare şi a ajutat acţiunea de căutare, oferind informaţii şi indicii. Bărbatul a fost găsit în stare bună – a relatat despre acest caz şeful de birou al Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont, Moscviciov Leonid. Acesta a menţionat: „În acest caz, acţiunea de salvare a fost o muncă în echipă, jandarmii, pompierii şi echipa Serviciului Public Salvamont au depus eforturi comune. Este foarte important ca persoana rătăcită, dacă are un telefon şi acesta funcţionează, să rămână în contact cu echipele care vin în ajutorul lui şi să urmeze instrucţiunile primite din partea salvatorilor. În situaţiile de urgenţă viteza de reacţie a echipelor de salvare este vitală, pentru aceasta însă este nevoie de multe exerciţii. În data de 17 noiembrie, vom desfăşura o simulare de salvare a unei persoane dispărute în zona Lăcăuţi.”

Salvamontiştii îndeplinesc numeroase sarcini: acţiuni de căutare a persoanelor dispărute, acordare de prim ajutor la faţa locului, transportarea persoanelor rănite la ambulanţă, dar efectuează şi marcarea şi întreţinerea traseelor turistice şi organizează şi patrule pentru prevenirea accidentelor.

În ultimele trei luni, CJ Covasna a reorganizat şi a consolidat serviciul salvamont. Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna a afirmat: „La Serviciul Public Salvamont din cadrul Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont am angajat patru persoane, anul viitor vom organiza concurs pentru ocuparea a încă două posturi. În prezent, această sarcină specială este îndeplinită de un voluntar. Am încheiat un acord de cooperare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Pe lângă acestea, au fost adoptate mai multe hotărâri de consiliu judeţean prin care am înfiinţat noi posturi, asigurăm salariile, respectiv plenul a votat acordarea unui spor de risc şi a bonurilor de masă.”

Serviciul Public Salvamont Covasna face parte din Serviciul Naţional  Salvamont, de aceea cetăţenii aflaţi în dificultate pot apela numărul 112 sau numărul de telefon dedicat, 0salvamont (0725.826.668). La ambele numere, apelurile pot fi preluate în limba română şi maghiară deopotrivă.

Noutăți