Sunteți aici: » Știri » Biletele pentru Festivalul Cârnaților sunt deja disponibile

Biletele pentru Festivalul Cârnaților sunt deja disponibile

Marți, 12 noiembrie 2019

Șaptezeci de echipe – din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și din Ungaria – s-au înscris la Festivalul Cârnaților de sâmbătă. Biletele pentru acest eveniment gastro-turistic, ajuns la cea de-a 17-a ediție, sunt disponibile în avans începând de miercuri, în Biroul de Informare Turistică din Municipiul Sfântu Gheorghe.

Șaptezeci de echipe – din județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și din Ungaria – s-au înscris la Festivalul Cârnaților de sâmbătă. Biletele pentru acest eveniment gastro-turistic, ajuns la cea de-a 17-a ediție, sunt disponibile în avans începând de miercuri, în Biroul de Informare Turistică din Municipiul Sfântu Gheorghe.

Anul acesta, competiția în cadrul căreia echipele participante se vor întrece pentru titlul „cel mai bun cârnat din Ținutul Secuiesc”, va avea loc în Sala de sport din strada Vânătorilor.

Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, a subliniat: „Există un interes din ce în ce mai mare pentru eveniment, anul acesta numărul echipelor este aproape dublu față de anul trecut. Pe lângă succesul anilor trecuți, raportul numeric mai mare se datorează și faptului că evenimentul a fost extins la întregul Ținut Secuiesc. Concursul se va desfășura conform unui sistem rodat: echipele formate din 4 persoane vor lucra sâmbătă între ora 10 și 14, în acest interval de timp, vizitatorii nu vor putea intra în sala de concurs. Începând cu ora 15, cei interesați vor putea urmări o producție de umor, precum și o demonstrație de tăiere a porcului și de preparare a produselor din carne. Premierea va avea loc începând cu ora 18, după care festivalul se va încheia cu un concert Vesuvius.

Și de data asta, echipele participante vor prepara cârnații din materia primă asigurată de firma Bertis. În cadrul conferinței de presă susținută pe această temă, partenerul permanent al evenimentului, Berszány Tibor, proprietarul grupului de firme Bertis, a declarat: „Considerăm că este important să susținem și să sprijinim evenimentul gastronomic legat de domeniul nostru. Consumul de cârnați are o lungă tradiție în Ținutul Secuiesc. Într-un an vindem 300 de mii de kg de varietăți de cârnați doar în județul Covasna, dintre care, pe lângă tipurile de cârnați tradiționali, afumați și cruzi, sunt forate bine primiți și cârnații de tip cabanos.” Pregătirile pentru evenimentul din acest weekend au fost deja începute. La festival, vizitatorii vor putea cumpăra 3-4 sortimente de cârnați prăjiți și carne, cârnați proaspeți, respectiv preparate din carne afumate sau crude.

În opinia lui Berszány Tibor, secretul cârnatului tradițional secuiesc constă în faptul că acesta conține puțină boia, câteodată și chimion, dar mai mult sare, piper și usturoi. Cârnatul premiat în urmă cu câţiva ani la Parada Cârnaţilor este inclus și în prezent în gama de produse a firmei Bertis și asigură cifre bune de vânzare. Și anul acesta, rețeta câștigătoare va fi pusă în producție, dacă juriul de specialitate va recomanda acest lucru.

Preparatele vor fi evaluate de un juriu de specialitate compus din: Tóth Endre, maestru bucătar din Ungaria, Mădălina Sánta, experimental chef, Oana Irina Coantă, chef & owner Bistro de l'Arte Brașov, Könczei Csaba, directorul Direcției Agricole Covasna, Sikó Barabási Sándor, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, precum și Falvai János, head chef în restaurantele grupului Bertis.

Un alt membru al juriului, Uhrin Sándor, vicepreședintele „Csabai Kolbászklub Egyesület” s-a alăturat conferinței de presă prin intermediul aplicației Skype și a spus că sunt foarte mândri de faptul că și în Ținutul Secuiesc au un eveniment partener. Intenția organizatorilor Festivalului Cârnaților Csabai, care anul acesta s-a aflat la cea de-a 23-a ediție, atrăgând peste 120 de mii de vizitatori, a fost aceea de a sprijini inițiativele de acest gen, atât pe teritoriul Ungariei, cât și în țările învecinate. În fiecare an vin cu plăcere la evenimentul din Ținutului Secuiesc. Specialistul a dezvăluit și marele secret al cârnaților Csabai, secretul acestora constând în faptul că nu au secret. În toate casele zonei se folosesc aceleași patru condimente: boia, sare, piper și chimion. Fiecare consideră că cel mai bun cârnat este cel preparat de el.

Sala de sport din strada Vânătorilor are o capacitate de 3 mii de persoane, de aceea se recomandă cumpărarea în avans a biletului în valoare de 10 lei. La Festivalul Cârnaților din Ținutul Secuiesc, în orele după-amiezii, organizatorii vor oferi programe de divertisment.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Covasna, Asociația Pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) și Asociația Unităților Hoteliere și Restaurante Sfântu Gheorghe (SVESZ), cărora li s-au alăturat în ultimii, precum și Asociația Salvatore.

 

Noutăți