Sunteți aici: » Știri » Se dă startul celui de-al V-lea Concurs Internațional de Atelaje de la Olteni

Se dă startul celui de-al V-lea Concurs Internațional de Atelaje de la Olteni

Miercuri, 14 iunie 2023

În acest weekend, 16-18 iunie, începe cea de-a V-a ediție a Concursului Național și Internațional de Atelaje cu doi cai de la Olteni, la care vor participa 16 atelaje din România și Ungaria. Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna, Federația Ecvestră Română și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „AgroSic”. Una dintre noutățile ediției din acest an este prezentarea hărții ecvestre a județului Covasna.

„Calitatea competițiilor din ultimii ani a făcut ca satul Olteni și comuna Bodoc să joace astăzi un rol important în domeniul curselor internaționale de cai. Participarea echipelor și a arbitrilor internaționali, care revin la competiție, demonstrează că a fost o decizie bună să construim terenul de la Olteni, care este unic în Europa și care va determina în mare măsură dezvoltarea și viitorul acestui sport ecvestru în Ținutul Secuiesc" - a declarat Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

Fodor István, primarul comunei Bodoc, a precizat că „treisprezece atelaje din România și trei atelaje din Ungaria vor participa în acest an la probele de dresaj, obstacole și maraton. Miza este mare și de această dată, fiind vorba de o competiție cu trei stele, care va permite calificarea la Campionatul Mondial." El a adăugat că echipele au început să sosească, iar joi, caii vor fi supuși unui examen medical.

 

Evenimentul care se va întinde în cele trei zile de weekend începe vineri, 16 iunie, la ora 11.00, cu proba de prezentare și dresaj. Sâmbătă, de la ora 10:30, va avea loc un concert susținut de fanfara și majoretele Clubului Copiilor din Târgu Secuiesc. Acesta va fi urmat de prezentarea terenului, care va începe la ora 11:30, și va continua cu un maraton, programat pentru ora 12:00. Pe lângă obișnuitele curse, organizatorii au pregătit și un program adiacent, care cuprinde o varietate de activități. Astfel, tot sâmbătă, între orele 15:00 și 20:00, copiii vor putea călări poneii puși la dispoziția lor de Centrul de Echitație Barabás de la Arcuș. În plus, între orele 15:00 și 16:00, organizatorii vor include în program o serie de momente muzicale, care vor fi succedate de câteva activități gospodărești atractive, precum decorarea de turtă dulce și potcovitul ouălor. Acestea se vor desfășura în intervalul orar 15:00 - 17:00.

În aceeași zi de sâmbătă, de la ora 16:00, se vor prezenta centrele de echitație din județul Covasna, apoi se va deschide o expoziție de atelaje și trăsuri, iar Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „AgroSic” va prezenta harta ecvestră a județului Covasna. Ulterior, de la ora 17:00, Ansamblul de Dans „Fenyőcske” va susține un spectacol de dans popular, iar de la ora 17:50, va cânta Corul de Cameră al Bisericii Reformate din Bodoc. Seara se va derula în acorduri muzicale. Astfel, de la ora 20:00, va concerta trupa „Csajod”, iar de la ora 21:15, cei prezenți se vor putea bucura de ritmurile intonate de Nagy Feró és a Beatrice.

Duminică, începând cu ora 11.00, echipele înscrise în competiție se vor întrece în cadrul probei cu obstacole. Decernarea premiilor se va face de la ora 15.00. Festivitatea de premiere va fi urmată de un spectacol susținut de Fanfara Reformată Barátosi Ferencz Ernő, care va începe la ora 16:00, pentru ca, de la 17:00 la 19:00, cei interesați să aibă prilejul de a se plimba cu trăsura. Spre sfârșitul zilei, mai exact de la ora 18:00, Asociația Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület va face o demonstrație de cascadorii ecvestre. Evenimentul se va încheia cu două concerte - cel al trupei Vagabond, de la ora 19:00, și cel al formației Rock Planet din Miskolc, programat să înceapă la ora 20:00.
Pe parcursul celor două zile de competiție, sâmbătă și duminică, între orele 12:00 și 20:00, se vor desfășura și câteva programe permanente. Cei mici se vor putea bucura de o plimbare ca-n povești, cu trăsura trasă de ponei, și se vor putea distra în Insula aventurii, unde se vor fi susținute permanent activități adecvate vârstei lor. Nu vor lipsi de la eveniment nici târgul de produse tradiționale, bucătăria Hanul Diószegi și o prezentare de meșteșuguri populare.

Noutăți