Știri
Vernisajul expoziţiei de fotografie intitulată „Imagini magice, Ţinutul Secuiesc” a avut loc în data de 7 august, în sala de expoziţii a Bibliotecii Judeţene din Békéscsaba. La realizarea evenimentului care a fost organizat pe marginea relaţiilor de înfrăţire, au colaborat: Consiliul Judeţean Covasna, Autoguvernarea Judeţului Békés, Camera Club Siculorum, precum şi Grupul de creaţie KépVidék.
Miercuri, 28 august, va avea loc inaugurarea depozitului de deşeuri transformat şi modernizat din oraşul Întorsura Buzăului, realizat în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Covasna”, proiect derulat de Consiliul Judeţean Covasna.
Un vis mai vechi al locuitorilor din Chiuruş a devenit realitate: azi, 17 septembrie 2013, s-a dat în folosinţă noul pod peste pârâul care trece la marginea dinspre Covasna a satului, astfel că, tractoarele şi căruţele vor putea ajunge acasă fără probleme de pe câmp şi pe timp de ploaie.
Programul „Primul Ghiozdan”, considerat unul dintre cele mai de succes programe ale Consiliului Judeţean Covasna, a fost încheiat marţi, 10 septembrie, când ghiozdanele au fost predate directorilor instituţiilor de învăţământ.
În judeţul Covasna, medicii sosiţi din Ungaria au efectuat analize medicale în localităţile Brateş, Telechia, Pachia şi Comandău. Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei din localităţile rurale s-a derulat prin intermediul medicilor şi asistenţilor Spitalului „Hetényi Géza” din judeţul Jász-Nagykun-Szolnok.
Visit Háromszék – adică Vizitează Trei Scaune, acesta este titlul paginii de Facebook lansat de unul dintre colaboratorii voluntari ai Consiliului Judeţean Covasna, Máthé Zoltán. Prezentarea paginii a avut loc cu ocazia aniversării a 137 de ani de la înfiinţarea comitatului Trei Scaune.
Miercuri, 1 iulie, a avut loc conferinţa de presă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele din judeţul Covasna şi municipiul Sfântu Gheorghe.
Ne bucurăm de faptul că şi copiii din Micfalău au obţinut rezultate semnificative la concursul de desen organizat de către Consiliul Judeţean Covasna, dovedind prin acesta că calitatea educaţiei în şcoală, cunoştinţele şi abilităţile elevilor sunt identice cu cele ale elevilor de la oraşe.
Complexul turistic care şi-a deschis porţile vineri, 3 iulie, în Cernat, poate constitui un etalon al unităţilor de cazare din Transilvania.
Consiliul Judeţean Covasna va sprijini reabilitarea tronsonului de drum cuprins între Comandău şi Păpăuţi cu suma de un sfert de milion de lei şi va aloca fonduri în valoare 200.000 mii lei pentru înfiinţarea unui punct de lucru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna, precum şi pentru construirea unui garaj pentru autospeciale de intervenţie în oraşul Baraolt – a decis plenul CJ în şedinţa extraordinară ce a avut loc vineri, 10 iulie.
Echipa Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont şi specialişti din cadrul Consiliului judeţean Covasna au participat la o sesiune de instruire pe tema Managementul ariilor protejate.
La Concursul de scurtmetraje lansat de Consiliul Judeţean Covasna, în cadrul Programului „Mărul”, au participat în total cinci şcoli din judeţ, cea mai activă şcoală fiind Liceul „Mikes Kelemen” elevii căruia au realizat trei scurtmetraje, dar printre participanţi s-au numărat şi multe şcoli din mediul rural. Ceremonia de premiere a scurtmetrajelor a avut loc în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean Covasna, din data de 1 august.
A doua ediție a Bienalei de Artă Fotografică din Ţinutul Secuiesc va fi organizată anul acesta cu scopul de facilita dialogul între artiştii fotografi din Ţinutul Secuiesc şi fotografi de talie internațională, precum şi de a promova, la nivel internaţional, valorile Ţinutului Secuiesc. Vineri, 19 iunie, organizatorii acestei ediţii, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Clubul de Foto Camera Club Siculorum, cu sprijinul Consiliul Judeţean Harghita şi al Centrului Cultural Judeţean Harghita, au susţinut o conferinţă de presă care a avut ca temă lansarea bienalei.
Râsete de copii și o atmosferă veselă și colorată a caracterizat cea de 6-a ediție a Zilei familiilor covăsnene. Evenimentul a avut loc în data de 20 iunie, în curtea Castelului Daniel din Tălișoara, și a cuprins ateliere meșteșugărești, jocuri populare pentru copii și spectacole culturale.
„În caz de incendiu, ploaia valorează cât un om în plus în echipaj” – spuneau între ei pompierii care au participat la concursul judeţean al pompierilor voluntari de la Chichiş. Deşi ploaia nu a contenit deloc pe parcursul zilei de duminică, aceasta nu a redus numărul celor interesaţi şi nu a afectat nici starea de spirit a pompierilor.
Consiliul Judeţean Covasna s-a întrunit marţi, 23 iunie 2015, într-o şedinţă ordinară, care a avut loc în fosta clădire a Primăriei din Târgu Secuiesc, actualmente sediul Muzeului de Istorie a Breslelor „Incze László”. În cadrul şedinţei de plen, consilierii judeţeni au luat decizii cu privire la închiderea depozitului de deşeuri de la Târgu Secuiesc şi darea în folosință gratuită către Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe a unor echipamente medicale.
Construcţia uzinei de prelucrare a deşeurilor de la Leţ se va finaliza în luna august a acestui an. Investiţia se realizează în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Covasna”, proiect al cărui beneficiar este Consiliul Județean Covasna.
Prima cooperativă din judeţul Covasna care are ca activitate colectarea, prelucrarea şi valorificarea laptelui a fost constituită printr-o asociere intercomunitară dintre Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Covasna, procesatorul de lapte Meotis SRL din Ilieni, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Ilieni, precum şi cu participarea a patru persoane fizice.
Primul semn al sosirii husarilor este sunetul muzicii fanfară. Ritmurile binecunoscutei melodii „Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva” răsună din ce în ce mai tare, apar caii purtând în spate husarii îmbrăcaţi în uniforme de epocă, iar în spatele lor căruţele pline de dansatori, muzicanţi şi, bineînţeles, recruţi.
În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Covasna care a avut loc joi, 28 mai, s-au discutat numeroase probleme legate de investiţii în infrastructură şi impactul financiar al acestora.
25 organizaţii cu activitate în domeniul turismului din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş au semnat marţi, 26 mai, la Odorheiul Secuiesc, declaraţia de intenţie privind înfiinţarea Asociaţiei pentru Managementul Destinaţiei Turistice al Ţinutului Secuiesc.
Fracţiunea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România şi fracţiunea Partidului Civic Maghiar din cadrul Consiliului Judeţean Covasna au semnat joi, 28 mai, un protocol de colaborare politică şi în domeniul administraţiei publice. La eveniment au participat şi reprezentanţii mass-mediei.
Toată lumea a mâncat deja cozonac secuiesc tradiţional în Ţinutul Secuiesc. Însă paleta delicateselor în formă cilindrică – preparate cu o tehnică similară cu cea a cozonacului secuiesc – este una mult mai largă: câteva dintre „verii” cozonacului secuiesc au putut fi gustate şi la Sfântu Gheorghe.
Obiectivul concursului constă în reprezentarea într-un mod cât mai creativ şi distractiv a calităţilor pozitive ale mărului, sub formă de ilustrată.
Centrul de Informare Europe Direct din cadrul Consiliului Județean Covasna și Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna organizează în data de 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, o sărbătoare a „kürtőskalács”- ului. Evenimentul se va desfășura în centrul orașului Sfântu Gheorghe și va fi susținut din punct de vedere profesional de Ordinul cavaleresc al celor ce gătesc la foc deschis.
Consiliul Judeţean Covasna a adresat o scrisoare Ministerului Sănătăţii, prin care solicită persoanelor competente să păstreze denumirea originală a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” din Covasna.
Consiliul Judeţean Covasna scoate la concurs noi posturi vacante. Este vorba de un post vacant de inginer şi două posturi vacante de consilier.
În acest an, fondurile alocate pentru finanţarea serviciilor sociale au crescut la o valoare de 400 mii lei – a anunţat Henning László, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, s-a adresat, printr-o cerere scrisă premierului Victor Ponta, prin care solicită noi posturi, precum şi suplimentarea bugetului pentru ca instituţia să-şi poată îndeplini fără dificultăţi obligaţiile cu privire la dreptul minorităţilor naţionale de a folosi limba maternă în administraţia publică locală.
Plenul Consiliului Judeţean Covasna s-a întrunit miercuri, 8 aprilie, într-o şedinţă extraordinară şi a luat o nouă decizie în privinţa garantării bunei funcţionări a clubului sportiv. Este binecunoscut faptul că, în urma unei ordonanţe a Guvernului din luna martie, a fost necesară reorganizarea finanțării clubului.