Știri
Micii elevi care se aşează pentru prima oară în băncile şcolii primesc şi în acest an un pachet cadou consistent din partea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna. Peste 2050 de elevi din clasele pregătitoare vor beneficia în data de 10 septembrie de programul „Primul ghiozdan“.
Aproape de vârful Bodoc a fost amenajat un refugiu montan pentru persoanele aflate în pericol pe munte, acesta fiind dat în folosinţă în ziua de luni. Regiunea este una dintre locurile preferate ale amatorilor de excursii pe munte.
Două secţii reabilitate, secţia Pediatrie şi Cardiologie îşi aşteaptă pacienţii la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Aşa cum a reieşit în cadrul conferinţei de presă de marţi, pe lângă dotările moderne și confortabile, secţiile au fost dotate şi cu echipamente medicale de ultima generație.
Anul acesta Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci, ediţia a doua, se va desfăşura la Sfântu Gheorghe în perioada 7-9 septembrie. În cadrul conferinţei de presă care a anunţat evenimentul, organizatorii au declarat că se aşteaptă înscrierea la concurs a peste douăzeci de echipe, se va prepara kürtőskalács-ul Ţinutului Secuiesc şi că vor încheia un acord de parteneriat cu echipa Vitéz Kürtős, echipă care organizează Festivalul Kürtőskalács-ului din Budapesta.
Douăzeci şi patru de elevi au participat la tabăra educaţională „Natura, izvorul vieţii” organizată, pentru a treia oară, în perioada 30 iulie–1 august, la Bicfalău.
Un cadou surpriză i-a fost oferit celui de-al cinci sutelea vizitator al Biroului judeţean de informare turistică care funcţionează în Sfântu Gheorghe. Bara Kádár Katalin, care este originară din judeţul Covasna şi în prezent trăieşte în localitatea Feked din Ungaria, a beneficiat de un cadou constând în cărţi.
În cadrul Festivalului „Forgács” din scaunul Orbai care a fost organizat pentru prima oară, cele 3 concerte, 4 ansambluri de dans popular, 4 fanfare, 13 meşteri populari şi 22 producători locali au atras peste 5 mii de vizitatori. Pentru anul viitor organizatorii planifică un eveniment de mai mare amploare în centrul oraşului Covasna, care va dura pe toată durata sfârşitului de săptămână.
Restrângerea numărului de vagoane din garnitura trenurilor intercity Corona și Harghita, care se deplasează pe ruta Brașov – Ținutul Secuiesc – Budapesta reprezintă o chestiune comunitară, dat fiind faptul această decizie a Căilor Ferate Maghiare SRL (MÁV) este o măsură care afectează în mod negativ persoanele care aleg transportul feroviar.
Duminică, 29 iulie, la Covasna, se organizează pentru prima oară Festivalul „Forgács ” din scaunul Orbai. Scopul organizatorilor evenimentului, care îşi propune să prezinte meşteşugurile tradiţionale de altădată, este acela de a întări simţul identităţii localnicilor din zona Covasna, în acelaşi timp oferind turiştilor ocazia să facă o incursiune în viaţa, tradiţiile şi cultura secuilor.
Retrospectiva filmului documentar din Secuime, produsul unui parteneriat între Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Centrul Cultural Judeţean Harghita, a devenit deja un proiect de arte vizuale cu audienţă în rîndul artiştilor şi spectatorilor din zonă.
În perioada 26–27 iulie, Four Bones Quartet de la Budapesta, împreună cu percuţionistul Kovács Tamás „Tobzi”, vor face o vizită în două dintre castele cu atmosferă nobiliară din judeţul Covasna.
În urma inundaţiilor, în judeţul Covasna au fost afectate în total 24 de localităţi, însă pericolul nu a trecut, deoarece în următorii 24 de ore, pe teritoriul județului, viitura se va propaga pe sectorul inferior al Oltului, în zona Baraolt. Evaluarea pagubelor provocate de inundaţiile din acest sfârşit de săptămână a fost deja începută.
Procesul pentru inscripţia „Megyeháza”, intentat de către Asociaţia Civică Pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva lui Tamás Sándor şi a CJ Covasna, s-a terminat definitiv.
Campionatul Internaţional de Atelaje cu Doi Cai se organizează prima oară pe terenul de la Olteni, în perioada 6-8 iulie a.c. La evenimentul organizat de către Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Județean Covasna și Federația Ecvestră Română, au fost înscrise până în prezent 15 atelaje din România.
„Anul Centenarului ne oferă o excelentă ocazie să arătăm ce anume a dat României această regiune, în ultimii 100 de ani. În acest sens, am conceput proiecte culturale care confirmă faptul că, după 50 de ani de activitate, Şcoala Populară îşi continuă misiunea de a păstra şi duce mai departe tradiţiile şi valorile din Curbura Carpaţilor, în toată diversitatea lor, respectiv de a le promova mai ales în rândul celor ce nu cunosc spaţiul nostru cultural” – a afirmat Gáj Nándor, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Sfântu Gheorghe, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Covasna.
Acum zece ani a fost ales pentru prima oară preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, iar actualul Consiliului Judeţean şi-a început activitatea aproape acum doi ani – a spus Tamás Sándor în introducerea discursului său la şedinţa ordinară de Consiliu Judeţean ce a avut loc luni, la Casa comunitară din Sânzieni. Preşedintele CJ le-a mulţumit consilierilor judeţeni, primarilor şi colegilor de muncă pentru activitatea comună, desfăşurată în ultima perioadă.
La cea de-a doua ediţie a Festivalului Góbéfest din Manchester, judeţul Covasna a fost prezent cu producţii culturale, reprezentând diferite genuri muzicale şi artistice. Ambasadorii culturali ai Ţinutului Secuiesc au cucerit a doua oară centrul Manchesterului, festivalul a avut peste zece mii de participanți.
Lightroom este un program de calculator utilizat de fotografi amatori şi profesionişti, cu ajutorul căruia organizarea, editarea și indexarea fotografiilor se poate realiza repede şi într-un mod eficient.
În cadrul conferinţei ce a avut loc joi, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, şi care a făcut parte din programul european pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori StartUp Now!, a fost prezentată o viziune proiectată asupra dezvoltării economice a județului pentru perioada 2020-2030.
Pentru o zi, satul „s-a mutat” pentru a treia oară la oraş în Sfântu Gheorghe, iar anul acesta, festivalul Agrofest a contribuit la consolidarea programului Transylvanian BBQ Festival. Mai multe mii de persoane s-au perindat duminică prin parcarea din faţa fostului Hotel Bodoc, unde a fost amenajat un loc de mângâiat animale, cei interesaţi au putut afla despre modul în care se îngrijesc bovinele, dar şi despre secretele profesionale în ceea ce priveşte mulsul vacilor şi tunsul oilor, dar, spre marea bucurie a copiilor, s-a organizat şi un concurs de abilitate pentru câini şi vizitatorii au putut încerca să conducă un tractor adevărat. Nu a lipsit nici târgul produselor locale, iar la standuri cumpărătorii au fost invitaţi cu căldură să descopere aromele locale.
Un concurs misterios, dar cu atât mai interesant, a avut loc în acest weekend în centrul oraşului Sfântu Gheorghe. Şase echipe s-au întrecut în concursul neoficial barbecue care s-a derulat conform Regulamentului Kansas City Barbeque Society (KCBS). Marele premiu a fost câştigat de echipa Bodrog Smoker BBQ, din Ungaria, dar nici concurenţii locali nu aveau de ce să se ruşineze, pentru că echipele GADO şi InDivino BBQ din Sfântu Gheorghe s-au clasat pe locul doi, respectiv trei după rezultatele generale.
Sâmbătă, pe terasa INdiVINO Wine & BBQ, organizatorii festivalului barbecue, au oferit reprezentanţilor presei burgeri cu carne de urs marinată în ulei de măsline cu rozmarin şi merişoare. Lângă carnea de urs care a fost gătită timp de 8 ore, la 110 grade, apoi afumată în smoker, fiind marinată între timp în unt şi miere, au fost oferite cartofi confiaţi.
Vineri, la Valea Mare a avut semnarea contractului de execuţie privind modernizarea drumului județean 121A, dintre localităţile Boroșneu Mare şi Întorsura Buzăului şi care leagă zona Întorsurii Buzăului de judeţul Covasna. Lucrările ar putea fi demarate în luna iulie.
Încă de la prima ediţie există un mare interes din partea echipelor BBQ din România şi Ungaria faţă de primul festival barbecue, eveniment care va fi găzduit de centrul municipiului Sfântu Gheorghe. La întrecerea neoficială care va desfăşura conform regulamentelor Kansas City Barbeque Society (KCBS), echipele vor concura la cinci categorii.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AgroSic a apreciat prima sesiune de cursuri pentru construirea de case ecologice din baloturi de paie ca fiind un eveniment de succes. La cursul intensiv teoretic şi practic pentru construirea de case din baloturi de paie, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii, 60 de persoane şi-au însuşit cunoştinţe privind construirea caselor ecologice.
Adevărate specialităţi culinare, produse de calitate, o cavalcadă a gusturilor locale, o mulţime de activităţi pentru familii şi concerte – de asta vor avea parte participanţii primei ediţii a Transylvanian BBQ Festival şi Agrofest, eveniment ce va avea loc la Sfântu Gheorghe, în acest sfârşit de săptămâna.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a salutat participanții la conferință în calitate de gazdă a evenimentului. În cuvântul său de deschidere, președintele Consiliului Județean Covasna a precizat că 75% din populația celor trei județe din Ținutul Secuiesc, Mureș, Harghita și Covasna este de naționalitate maghiară.
În următoarele 18 luni va fi elaborat un raport european privind folosirea limbii materne în administrația publică locală și regională – a anunțat vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, în cadrul unei conferințe de presă la care au fost evaluate rezultatele reuniunii organizată în aceste zile de Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și CJ Covasna la Băile Bálványos, la care au participat reprezentanții administrațiilor publice locale și regionale din 47 state membre ale Consiliului Europei.
Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale a Consiliului Europei s-a reunit la Băile Bálványos
Liderii Consiliului Județean Covasna îl invită în Ținutul Secuiesc pe Marius Pașcan, deputat PMP Mureș care, într-o declarație politică făcută de la tribuna Camerei Deputaților, i-a acuzat pe președintele CJ Covasna Tamás Sándor și pe vicepreședintele CJ Covasna Grüman Róbert că împreună complotează, din interior, la disoluția statului român. O acuzație la care Marius Pașcan a ajuns ca urmare a faptului că liderii covăsneni au îndrăznit să invite Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei la Băile Bálványos, unde instituția europeană să își țină reuniunea, în perioada 30-31 mai 2018.